Wat is een cleanroom?

Een cleanroom is een “ruimte waarin de aantalconcentratie van deeltjes in de lucht wordt gecontroleerd en geclassificeerd, die op een manier is ontworpen, gebouwd en geëxploiteerd om de toevoer, generatie en de afzetting van deeltjes binnen de ruimte te beheersen”.

Ref.: BS EN ISO 14644-1:2015 Cleanrooms en verwante gecontroleerde omgevingen - Deel 1: Classificatie van de luchtzuiverheid per deeltjesconcentratie

Modulair ontwerp

Een modulaire cleanroom is een vrijstaande structuur die een bestaande faciliteit in een geclassificeerde schone omgeving transformeert. Het is een volledig schaalbare oplossing, aangezien hij gemakkelijk uitgebreid of verplaatst kan worden om afgestemd te worden op een wijziging in de vraag. De modulaire aard van het ontwerp houdt in dat een modulaire cleanroom in elk afmeting kan worden gemaakt - van slechts enkele vierkante meters tot honderden vierkante meters. Hij kan ook in en rondom bestaande apparatuur worden geïnstalleerd. Ze zijn bestand tegen het grote volume luchtstromen dat is vereist om ISO-geclassificeerde, ultra-schone omgevingen te bereiken.

Cleanroom norm

De cleanroomnorm ISO 14644-1:2015 specificeert een reeks van cleanroom klassen. De klassen worden gedefinieerd door genummerde zuiverheidsniveaus, op basis van de concentratie van deeltjes in de lucht.

De klasse die u nodig heeft hangt af van uw proces, de richtlijnen en de regelgeving.


Bewaking temperatuur & luchtvochtigheid

Hoewel bewaking van temperatuur en luchtvochtigheid geen specifieke vereiste van ISO 14644-1:2015 is kunnen cleanrooms een bepaalde mate van klimaatbeheersing nodig hebben om een stabiele en reproduceerbare omgeving te genereren.

De bewaking kan storingspercentages van gevoelige componenten verminderen en ook het comfort van de operator verhogen.


Ontdek meer onderwerpen